Sur-lie, je pojem z Francouzštiny. Znamená - leželo na jemných kvasničních kalech vzniklých během alkoholového kvašení. Vína se potom na těchto kalech míchají. To jim dává plnost chuti a výraznější vyzrálou vůni vína. Díky téhle zcela přírodní metodě je možno minimalizovat použití veškerých přípravků do vína. Vína z této kolekce zrají převážně v...
Sur-lie, je pojem z Francouzštiny. Znamená - leželo na jemných kvasničních kalech vzniklých během alkoholového kvašení. Vína se potom na těchto kalech míchají. To jim dává plnost chuti a výraznější vyzrálou vůni vína. Díky téhle zcela přírodní metodě je možno minimalizovat použití veškerých přípravků do vína. Vína z této kolekce zrají převážně v dřevěných sudech, která můžou zrát v láhvi spoustu let.
Kód skladu: 09/20
Rulandské bílé je starobylá odrůda pocházející z oblasti Burgundsko. Její původní název je Roučí bílé, nebo Burgundské bílé. Dle našeho vinaře Šimona Jančury je to vlajková loď bílých vín v portfoliu. Víno má charakteristickou vůni čerstvého chleba, tzv. chlebovinky. Má až udivující potenciál na zrání a jižní svahy Slovácka mu velmi sluší.
Kód skladu: 03/20
Dornfelder je odrůda vyšlechtěna v Německu v roce 1955 křížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe. Jelikož byla vyšlechtěna v podobných podmínkách, jaké se nachází na Moravě, tak se odrůdě velmi daří. Víno je charakteristické pro svou sytou barvu.
Kód skladu: 17/20
Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě kvalitních bílých vín. Předpokládá se, že pochází z území dnešního Německa, konkrétně z údolí řeky Rýn. Kromě názvu „Ryzlink“ tato odrůda nemá nic společného s odrůdou Ryzlink vlašský. Na svazích Slovácka mu to nebezpečně sluší.
Kód skladu: 17/20
Název odrůdy je odvozen od názvu obce Chardonnay, nacházející se v Burgundsku, v departementu Saône-et-Loire na východě Francie. Termín samotný má původ v latinském „Cardonnacum“, v překladu „území ve vlastnictví muže jménem Cardus“ a vznikl někdy koncem Římského období.
Kód skladu: 18/20
Zweigeltrebe je odrůda, která vznikla šlechtěním odrůd Svatovavřinecké a Frankovka v roce 1922. Je to nejvíc aromatická odrůda ze všech modrých odrůd pěstovaných na Moravě. Bezpečně ji po poznáme po vůni bobulového ovoce přecházející do vůně jahod. Výborně se s ní pracuje v dřevěných sudech protože díky své vyšší tříslovině má značný potenciál na zrání.