Náš příběh
Když jsem se v roce 2011 jsem se přistěhoval na Jižní Moravu a příliš jsem toho o víně a kultuře s ním spojené nevěděl. Rozeznával jsem, podobně jako spousta jiných lidí, jen dva druhy vína – bílé a červené. To se ale mělo záhy změnit.
Ponořil jsem se do studia, přelouskal každou knihu zaměřenou na enologii a pěstování révy, která se mi dostala do ruky, a poprvé jsem také vyrobil odrůdové víno. A světe, div se, podařilo se mi s ním dokonce vyhrát pár medailí z místních koštů a jednu bronzovou z celostátního koštu za Veltlínské červené rané ročník 2015.
Pořád se mi nicméně zdálo, že toho o oboru spoustu nevím. Abych vínům ještě lépe porozuměl, podal jsem si v roce 2016 přihlášku na Mendelovu Univerzitu na obor Vinařství a vinohradnictví a v září téhož roku jsem v jihomoravské Lednici opět usedl do školních lavic. V roce 2019 jsem úspěšně absolvoval bakalářskou zkoušku. V roce 2021 jsem dosáhl titulu Inženýr, takže už můžu konečně říct, že mám řádné vinařské vzdělání
V současnosti v našem malém rodinném vinařství Jančura hospodaříme na přibližně 1 hektaru vinohradu a naše produkce je okolo 15 000 lahví vína. Do procesu výroby vín se snažíme co nejméně zasahovat, podle naší filozofie by měl být tento královský mok především přírodním produktem. Proto preferujeme kvašení spontánní před řízeným a minimalizujeme množství síry nutné pro ošetření vína.