O nás

Když jsem se v roce 2011 ocitl ve vinařské vísce Modrá, příliš jsem toho o víně a kultuře s ním spojené nevěděl. Rozeznával jsem, podobně jako spousta jiných lidí, jen dva druhy vína – bílé a červené. To se ale mělo záhy změnit.

Rodina mé manželky, ke které jsem se přistěhoval, vlastnila malý vinohrad a ač jsem o pěstování révy a výrobě vína v podstatě neměl páru, domluvili jsme se, že se o vše v tomto ohledu budu starat já.

Dodnes je mi trochu záhadou, proč se zrovna mně rozhodli tuhle zodpovědnou, ale hlavně neméně odbornou činnost svěřit. Do roku 2015 jsem se totiž ve vinohradnictví i vinařství doslova plácal. Téhož roku jsme se aledomluvili, že koupíme vinohrad ve Starém Městě, a tím vznikla láska na celý život.

Ponořil jsem se do studia, přelouskal každou knihu zaměřenou na enologii a pěstování révy, která se mi dostala do ruky, a poprvé jsem také vyrobil odrůdové víno. A světe, div se, podařilo se mi s ním dokonce vyhrát pár medailí z místních koštů a jednu bronzovou z celostátního koštu za Veltlínské červené rané ročník 2015.

Pořád se mi nicméně zdálo, že toho o oboru spoustu nevím. Abych vínům ještě lépe porozuměl, podal jsem si v roce 2016 přihlášku na Mendelovu Univerzitu na obor Vinařství a vinohradnictví a v září téhož roku jsem v jihomoravské Lednici opět usedl do školních lavic.

V současnosti v našem malém rodinném vinařství Jančura hospodaříme na 0,5 hektaru, kde náš těší asi 2 000 hlav révy vinné a produkujeme ročně zhruba 3 000 litrů vína. Do procesu výroby vín se snažíme co nejméně zasahovat, podle naší filozofie by měl být tento královský mok především přírodním produktem. Proto preferujeme kvašení spontánní před řízeným a minimalizujeme množství síry nutné pro ošetření vína.