Nové Rulandské bílé, KVEVRI, oranžové, 2020, suché Zobrazit větší

Rulandské bílé, KVEVRI, oranžové, 2020, suché

10/20

Nový produkt

Rulandské bílé je starobylá odrůda pocházející z oblasti Burgundsko. Její původní název je Roučí bílé, nebo Burgundské bílé.

Dle našeho vinaře Šimona Jančury je to vlajková loď bílých vín v portfoliu.  Víno má charakteristickou vůni čerstvého chleba, tzv. chlebovinky. Má až udivující potenciál na zrání a jižní svahy Slovácka mu velmi sluší.

Více informací

27 ks

303 Kč s DPH

Více informací

Víno zrálo v zakopané hliněné nádobě, dovezené přímo z Gruzie, zvané Kvevri. Tento druh vína se v Gruzii dědí z otce na syna přes 8 000 let. Jsme opravdu hrdí, že můžeme vyrábět víno nejstarší dochovanou metodou v lidské historii.

Tajemství výroby spočívá v tom, že se pomleté hrozny oddělené od třapiny vloží do kvevri a nechá se spontánně rozkvasit. Během kvašení se rmut pravidelně míchá. Po dokvašení se kvevri uzavře víkem a víno v něm bez jakéhokoliv zásahu zraje až do května. Vyšší teploty by mohly vínu uškodit, a proto je potřeba jej v květnu vyndat i se slupkami a vylisovat.

Víno je lahvováno bez filtrace s veškerými kaly. Kaly jsou odumřelé kvasinky a s nimi víno v láhvi lépe zraje.

Před podáváním doporučujeme dát víno na týden do lednice, aby veškeré kaly usedly na dno láhve. Víno opatrně dekantujeme a tím oddělíme kaly od zbytku vína. Pak si můžete vychutnat čiré víno. Ve vůni je cítit pronikavá vůně sušených meruněk.

Víno se perfektně hodí ke grilovanému masu a k burgrům.

Má veliký potenciál ke zrání. Až 10 let.

Zbytkový cukr: 0 g/l

Kyseliny: 5 g/l

Alkohol: 12% obj.

Chuťový profil

Ovocnost   ++

Dřevitost   

Plnost       +++

Kořenitost +++

Kyselost    ++

Mineralita  +

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

Follow us on Facebook